Simons IT pagina


Ezelsoren: Mijn computer Deze pagina's Overige gadgets

Mijn computer

Gedurende een lange tijd (tijdens mijn studie) heb ik de aanschaf van een computer afgehouden. In de eerste plaats omdat ze vrij duur waren (voor een student), ten tweede omdat ik er al de hele dag mee bezig was en ten derde omdat de technologie snel vorderde. Toen ik eenmaal een baan had, had ik meer geld en bocht er één als een luxe (hoewel ik argumenteerde dat ik hem gebruiken kon voor mijn werk).

Later (juli 1996) heb ik deze ingewisseld voor het nieuwste-van-het-nieuwste model en hoewel de technologie snel voorgaat en de meeste onderdelen hopeloos verouderd zijn, is het nog steeds een erg bruikbare machine. Het duurde tot eind 2000 voor ik weer aan een nieuwe computer toe was en ik de oude aan mijn schoonouders kon geven die hem gebruiken om met computer om te leren gaan en het Internet te ontdekken.

De nieuwe computer is geschikt voor Windows2000 en blijft hopelijk voor een de komende jaren bruikbaar:

Computer Setup
ik in mijn domein
processor ProcessorIntel Pentium III 733 Mhz
intern geheugen Memory128 Mb DIMM (133 Mhz)
hard disk Harddisk20 Gb IDE (7200 rpm)
video controller Video32Mb AGP (17" monitor)
CD-ROM CD-playerAcer 8Mb 8x4x32 CD-RW recorder
aangesloten Modem56K Internal Fax/Modem
ZIPIomega parallel ZIP-drive
HPHP Officejet 590
(kleurenprinter, b/w scanner & fax)
Digital Camera Sony DCRTRV-18 Digital Video Camera
USBSwann 4-port USB HUB
Logitech USB Digital Camera
Alcatel Speedtouch 530 USB ADSL Modem
Microsoft Wireless Optical Wheel mouse

Zoals gezegd heb ik Windows2000 Professional (SP3) geïnstalleerd en de meeste software is ook van Microsoft: Office2000 (inclusief de Nederlandse Multilanguage extensions), Visio2000 en Project2000. Andere software die ik regelmatig gebruik is PaintShop Pro (v7) en WinZip (v8), en sommige multie-media spelers.

Deze pagina's

Deze pagina's zijn voornamelijk gemaakt met Microsoft FrontPage 2000. Ik probeer ze zo uniform en simpel mogelijk te houden, zonder al teveel trucjes. De meeste plaatjes zijn standaard clipart, voorgebakken plaatjes, scans of digitale foto's. Indien noodzakelijk pas ik de plaatjes aan met PaintShop Pro (5) (om ze zo klein als mogelijk of in een andere kleur af te beelden). Voor het uploaden van de pagina's naar de webserver kan je tegenwoordige IE of de explorer gebruiken en Tripod (zier wat verderop) heeft ook zijn eigen hulpmiddelen.

Ik denk (en hoop -of omgekeerd) dat al dit aantoont dat een beetje techniek, shareware en bovenal discipline, verbeelding (?) en wat kennis kan leiden tot een aardige website.

Sinds april 1999 maak ik gebruik van een gratis webhost: Tripod. In eerste instantie verzorgde mijn ISP deze webpagina's, maar ik vond een goedkopere service en moest op zoek naar een andere web-host. TRIPOD opent een tweede window met reclame, maar heeft geen watermerk of banier en is dus minder opvallend in mijn pagina's. Ondertussen kost mijn ISP me $2 per uur en 20c per telefoontje. Omdat ik enkel in het weekend mijn mail check (twee keer een minuut of zo, de rest van mijn tijd op het Internet gebeurt op het werk) kost de totale opzet mij ongeveer fl.40 per jaar !

Zowel voor mijn e-mail en web adres, gebruik ik een gratis 'redirector' van BigfootBigfoot. Ik heb 3 synoniemen aangemaakt, dus je kunt me (en/of Lisa) bereiken via simon.dorst, lisa.stewart of lisaimon@bigfoot.com en op de URLS: http://www.bigfoot.com/~simon.dorst, ~lisa.stewart of ~lisaimon. Het is een nuttige service die de e-mail distribueert naar mijn privé adres (op het moment met AAPT). Als ik dit verander (zoals onlangs) dan hoeft niemand hun adresboek aan te passen, ik pas gewoon de distributie aan.

Overige gadgets

Toen mijn eerste palm computer (Casio Cassiopeia E-10, running Windows CE 2.1) min-of-meer de geest gaf, besloot ik hem (nog) niet te vervangen. I gebruikte het eigenlijk alleen om mijn afspraken, contacten en activiteiten te synchroniseren tussen mijn werk en thuis, maar nu ik thuis werk (en een laptop voor het werk heb) heb ik daar geen behoefte meer aan.

Maar, tijdens een HP bijeenkomst werd een HP iPAQ 1910 voor het goede doel geveild en door heel geniepig tijdens een eerste sessie te kijken wat het opbracht, kon ik tijdens de tweede sessie succesvol bieden. Zo heb ik het voor bijna de helft van de winkelwaarde (en omdat een gift voor het goede doel is, is het nog belasting aftrekbaar ook).

De 1910 is één van de kleinste PDA's die er is en hoewel het slechts de basis functies heeft, is het precies wat ik wilde. De synchroniseert met Outlook (kalender, acties en kontakten) via een USB-kabel en hoewel het geheugen niet bijzonder groot is, is er genoeg capaciteit voor leuke spelletjes en nuttige programma's (een woordenboek, Nederlands-Engels vertaler en financiële omzetter: euro's naar guldens en/of dollars).


HP iPAQ 1910

Microsoft koorloze, optische muis
koordloze muis


Een ander gevolg van het thuiswerken is dat ik mijn Internet aansluiting heb gewijzigd in een kabel (ADSL) connectie. Dit is veel sneller (tot 2Mb/sec) en ‘always-on’ dus ik hoef niet extra de connectie op te zetten etc.

Ik heb ook een nieuw bureau, was je hierboven kunt zien. Voor mijn verjaardag (juni 2003) kreeg ik een USB HUB, omdat met het ADSL modem en de camera’s zoals hieronder beschreven, ik te veel USB apparaten had om op mijn computer aan te sluiten. Een tweede cadeautje was een koordloze, optische muis zodat mijn bureau er wat netter uit ziet (zonder kabel).


Mijn laatste speeltje is een Logitech QuickCam® Web. Deze webcamera kan niet alleen digitale foto's en video's maken (en als ik hem aan mijn portable aansluit niet alleen in de studeerkamer), maar ook gebruikt worden voor Netmeeting zodat ik beeld-&-geluids verbindingen heb met vrienden via het Internet.

De kamera heeft een ingebouwde microfoon dus ik hoef geen headset te gebruiken. Het heeft ook een 'privé'-kapje (zie op de foto, maar die heb ik niet geïnstalleerd) en een alternatieve voetstuk dat je aan een monitor kunt klemmen.

Het komt met software, niet allen voor Netmeeting en het maken van foto's en video's maar ook om het als beveiligingscamera te gebruiken (begint te registeren als er beweging is) en zelfs spelletjes (waarbij jouw bewegingen voor de camera de speler doet manoeuvreren).

Logitech WebCamera
Sony DCRTRV18 Digital Video Camera


Na jaren de videocamera van iemand anders geleend te hebben, besloten we om voor onze vakantie naar Nederland, belastingvrij, een digital video camera aan te schaffen. Bijkomend voordeel was dat deze ook onze digital foto camera kon vervangen, die na 5 jaar aan het eind van z’n electronische leventje was.

Na wat onderzoek naar de verschillende opties etc., kozen we voor de Sony miniDV camera met Zeiss lenzen. vanwege de uitstekende opname-kwaliteit en de Zeiss lenzen ook vanwege de kwaliteit. Hiernaast heft de Sony ook een ‘memory stick’ zodat de digitale foto’s niet op tape worden opgenomen en hij heft een USB aansluiting wat het makkelijk maakt om foto’s en video’s naar mijn computer te downloaden.

Zoals elke moderne camera heft hij nog een heel pakket andere mogelijkheden, niet allemaal even gebruikersvriendelijk. Eén van de interessantere functies is om de camera je gewone video op afstand te laten bedienen zodat je tijdens het overtapen bepaalde stukken kunt overslaan. De camera kan zelfs gebruikt worden bij 0-lux (of hartstikke donker) wat we getest hebben om Joshua ‘s-nachts in zijn ledikant te zien bewegen.

Ik zou graag wat videootjes willen tonen, maar het MPEG-formaat belsaat nog steeds meer dan 300Kb per seconde en dat is toch wat te veel voor de meeste Internet-aansluitingen (heeft iemand hier een oplossing voor ?).


BUTTON This page is also available in English